Menu Sluiten

Blog

Het burgerarrest

Door Femke Jansen

Enige tijd geleden gebeurde het: een roofoverval in Best. Het zal u vast niet ontgaan zijn – een gewapende man stapte laat in de avond een restaurant binnen en vroeg, dreigend met een vuurwapen, om geld. Uiteindelijk is het allemaal met een sisser afgelopen, omdat een aantal dappere gasten van het restaurant de man hebben overmeesterd en vastgehouden totdat de politie ter plaatse kwam.  Wat zij hebben gedaan heet een burgerarrest. Ik zal kort de ins en outs ervan uitleggen zodat ook jij weet hoe je kan handelen als je ooit – onverhoopt – in een soortgelijke situatie terechtkomt.  

Ten eerste en veruit het belangrijkste: een burgerarrest roept geen verplichting in het leven voor burgers. Je mag als burger iemand onder bepaalde omstandigheden aanhouden, maar je hoeft dit uiteraard niet!  

En waarom is het toegestaan? Dat is neergelegd in artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering. Dit artikel geeft eenieder de bevoegdheid om bij ontdekking van een strafbaar feit een verdachte aan te houden. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden. Zo is het de bedoeling dat de aangehouden verdachte zo snel mogelijk wordt overgedragen aan de politie. Stel: je spreekt iemand aan op een diefstal en deze verdachte wil de benen nemen. Dan mag je op grond van dit wetsartikel zelfs dwang uitoefenen om te voorkomen dat iemand de benen neemt. Maar let op: er is een duidelijke grens. Wanneer een verdachte zich heeft overgegeven of weerloos is geworden, is het uitdrukkelijk verboden om geweld toe te passen.  

Tot zover hoe het juridisch gezien in elkaar steekt met betrekking tot een burgerarrest. Hulde aan de dappere restaurantgasten die ervoor hebben gezorgd dat deze verdachte in een politieauto kon worden afgevoerd naar het politiebureau. Zou jij hetzelfde hebben gedaan? Laat het ons weten in de reacties!  

Zit je zelf met een juridische vraag? Wij helpen je graag verder met gratis juridisch advies! Je kunt mailen met je vraag of voor het maken van een afspraak naar info@rechtswinkelbest.nl, of loop een keer binnen tijdens ons wekelijkse inloopspreekuur op zaterdagochtend van 10:30 – 12:00 uur in buurthuis Kadans te Best.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *