Menu Sluiten

Blog

Misleidende reclames

Door Rebecca Atmoredjo en Juultje Schoppenhauer

Je zit op de bank voor de tv en voor de zoveelste keer komt er een advertentie voorbij die van alles belooft. Voordat je het weet heb je weer een abonnement afgesloten op iets wat je niet nodig hebt of werkt die wondercrème helemaal niet zoals beloofd.

Misleidende reclames zijn overal om ons heen. Onze dromen, onzekerheden en impulsen worden hierbij op de proef gesteld. Maar hoe ver mogen bedrijven eigenlijk gaan? Wanneer wordt de grens van creativiteit naar bedrog overschreden? In deze blogpost zal er dieper worden gedoken in de wereld van misleidende reclames.

Allereerst zullen we inzoomen op wat misleidende reclames precies zijn. Een reclame kan op verschillende manieren misleidend zijn. Er kunnen bijvoorbeeld beloftes door een bedrijf worden gemaakt die niet worden nagekomen. Ook kan het gaan om misleiding op de manier dat er juist informatie wordt achtergehouden. In het algemeen is een misleidende reclame een reclame die een voorstelling wekt bij consumenten die verkeerd is rondom de prijs, waarde of kwaliteit van de goederen of diensten.

Om ervoor te zorgen dat bedrijven niet te ver kunnen gaan met reclames zijn er regels voor gemaakt. Deze wettelijke regels voor reclames staan in de Nederlandse Reclame Code. Hierin staat onder meer dat het verboden is om misleidende reclames te maken, onwaarheden in de reclame te zetten en de reclame mag niet in strijd zijn met de goede smaak en het fatsoen.

Indien er een vermoeden is dat een reclame tegen de Nederlandse Reclame Code ingaat, zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden. Er kan een klacht worden ingediend bij de Reclame Code Commissie, die vervolgens de reclame beoordeelt. Ook is zowel in bezwaar gaan als in beroep gaan mogelijk.

Misleidende reclames spelen in op onze emoties en kunnen verschillende vormen aannemen. Soms worden voordelen overdreven, ingrediënten mooier voorgesteld of belangrijke details weggelaten. Dit kan grote gevolgen hebben:

  1. Financiële nadelen – Mensen geven geld uit aan producten die niet aan hun verwachtingen voldoen. Denk aan afslankpillen die wonderen beloven, maar geen enkel effect hebben.
  2. Verkeerde verwachtingen – Wanneer reclames ons iets anders doen geloven dan de realiteit, kan dit leiden tot teleurstelling en frustratie.
  3. Gezondheidsrisico’s – Sommige misleidende reclames prijzen ongezonde of gevaarlijke producten aan, zoals dubieuze supplementen of huidproducten met schadelijke stoffen.
  4. Verlies van vertrouwen – Wanneer consumenten keer op keer misleid worden, kunnen ze hun vertrouwen in bedrijven en zelfs in de reclamewereld in het algemeen verliezen.

Wat kan je er zelf tegen doen?
Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen tegen misleidende reclames:

  1. Wees kritisch – Geloof niet zomaar alles wat je ziet of leest. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.
  2. Onderzoek de claims – Zoek online naar onafhankelijke reviews en ervaringen van anderen. Websites als Consumentenbond en Trustpilot kunnen waardevolle informatie bieden.
  3. Lees de kleine lettertjes – Veel misleidende reclames verbergen cruciale details in de kleine lettertjes. Besteed hier extra aandacht aan.
  4. Vergelijk met andere producten – Laat je niet verleiden door slimme marketingtrucs en vergelijk het product met alternatieven.
  5. Meld misleidende reclame – In Nederland kun je misleidende reclames melden bij de Reclame Code Commissie. Dit helpt om onethische praktijken aan te pakken.
  6. Gebruik adblockers – Online advertenties kunnen je beïnvloeden zonder dat je het doorhebt. Adblockers kunnen helpen om blootstelling aan misleidende reclames te verminderen.


Misleidende reclames hebben een grotere impact dan we vaak denken. Ze kunnen ons geld kosten, ons vertrouwen schaden en zelfs onze gezondheid in gevaar brengen. Door kritisch te blijven, goed onderzoek te doen en misleiding te melden, kunnen we onszelf en anderen beschermen tegen de negatieve gevolgen van misleidende marketing. Wees alert en laat je niet zomaar in de val lokken door mooie woorden en gelikte beelden!

Heb je een vraag die verband houdt met reclame? Wij helpen je graag verder met gratis juridisch advies! Je kunt je vraag mailen naar info@rechtswinkelbest.nl, een afspraak maken via onze website of binnenlopen tijdens het wekelijkse inloopspreekuur op zaterdagochtend van 10:30 tot 12:00 uur in buurthuis Kadans te Best.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *